İşyeri Hemşiresi Görevleri Nelerdir?

Ülkemizde en önemli meslek dallarından bir tanesi de işyeri hemşireliğidir. Çalışma ortamında bulundurulması zorunlu olan işyeri hemşireliği, işyeri hekimi ile birlikte çalışmalar yapar. İlk olarak işyeri hemşiresinin görev ve yetkileri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

İşyeri hemşireliği görevleri şunlardır:

  • Çalışanların sağlıkları ile ilgili bilgileri kayıt altına almak,

  • Çalışanların işe giriş ve periyodik muayene kayıtlarını tutmak,

  • İşyeri hekiminin kendisine verdiği görevleri yerine getirmek,

  • İşyeri hekimine muayene esnasında yardımcı olmak,

  • İş ortamında koordine çalışmak,

  • İş ortamındaki özel politika gerektiren grupları takip etmek,

  • Çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasında çalışmalarda bulunmak,

  • Çalışanlara eğitim ve bilgilendirmelerde bulunmak,

  • İlkyardım konusunda işyeri hekimi ile birlikte koordine çalışmak,

  • İşyerinde genel hijyen önlemlerini denetlemek ve izlemek.

İşyeri Hemşireliği Eğitimi ?

İşyeri hemşiresi olma hakkı; hemşirelere, sağlık memurlarına, acil tıp teknisyenlerine ve çevre sağlığı teknisyenlerine verilir. Bahsedilen meslek dallarının önlisans ya da lisans düzeyinde üniversite mezuniyetinin ardından DSP sınavına girmesi gerekir.

İşyeri hemşireliği kursu 90 saat olmak suretiyle verilir. Eğitimlerin 45 saati online (uzaktan), 45 saati ise yüz yüzedir. Eğitimlerin ilk periyodu online gerçekleşir. Katılımcı, kendisine tanınan kullanıcı adı ve şifresi ile birlikte işyeri hemşireliği eğitimi alma hakkına sahiptir. İşyeri hemşireliği kursu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlarda verilir. Eğitim sonunda sınava giren ve başarı elde eden kişiler işyeri hemşireliği belgesi almaya hak kazanır.

Eğitimlere katılmak için aşağıdaki belgelerin eksiksiz olarak temin edilmesi gerekir:

  • E-devlet üzerinden alınan mezuniyet belgesi,

  • Kimliğinizin arkalı önlü olmak fotokopisi,

  • Dilekçe.

Yukarıdakilerin yanı sıra işyeri hemşireliği eğitimi kayıt esnasında başka belgeler de istenebilir. Bu nedenle eğitim kurumunuz ile görüşerek hangi belgelerin gerektiğini öğrenebilirsiniz.

İşyeri Hemşireliği Sınavı ?

İşyeri hemşireliği sertifikası alabilmek için sınavdan başarılı olmak gerekir. İşyeri hemşireliği sınavı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleşir. Sınavda başarılı olabilmek için %60 oranında başarı elde etmek gerekir. Sınava giren kişilere ağırlıklı olarak; genel isg  konuları, sağlık, mevzuat, teknik ve hukuk konularından sorular sorulur. Katılımcıların 50 soru üzerinden 30 soruyu doğru yapması şarttır. Eğer işyeri hemşiresi adayı sınava girmesine rağmen başarı elde edemezse sınırsız giriş hakkı bulunur.  Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav, 75 dakika sürer. Adaylar, başvuru işlemini bireysel olarak ÖSYM üzerinden yapmalıdır.

İşyeri Hemşireliği Sertifikası Nasıl Alınır ?

İşyeri hemşireliği kimler alabilir sorusu kadar belgenin nasıl alınabileceği de en merak edilen konular arasındadır. İlk olarak işyeri hemşiresi olmaya hak kazanan kişileri tebrik ediyoruz. Şimdiki aşamada yapmanız gereken ilk şey sertifika ücretini ödemenizdir. İşyeri hemşireliği sertifika ücreti her sene değişiklik gösterir. Sertifika işlemlerini başlatırken ücret hakkında en doğru ve güncel bilgiyi alabilirsiniz. Ardından İSG – Katip üzerinden işyeri hemşireliği hakkında işlemlerinizi yapabilirsiniz. İşyeri hemşireliği mesleği geniş iş imkanlarına sahip olan bir meslek dalıdır. Mesleğin geniş iş imkanlarına sahip olmasının en temel nedeni birçok  işyerinde işyeri hemşiresi bulundurma zorunluluğunun olmasıdır. İşyeri hemşiresi bulundurma zorunluluğunu yerine getirmeyen işyerlerine para cezası uygulanır.